Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada à la pizza to włoski specjał w nietypowym wydaniu. Zamiast na charakterystyczne trójkąty kroi się go na plastry, które efektownie prezentują się na talerzu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4824
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418785
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4824
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418785
Składniki
Pokrój suszone pomidory w paski, a odcedzone z zalewy oliwki na plasterki. Zetrzyj oba sery na grubych oczkach tarki i wymieszaj.
Rozkrusz drożdże do naczynia z cukrem i mlekiem podgrzanym do 37°C. Wymieszaj (do rozpuszczenia drożdży). Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do miski mąkę i sól. Dodaj zaczyn, jajko i oliwę z pomidorów. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go krótko (uważając, by się nie przypalił) na oliwie. Połącz z passatą pomidorową i ziołami. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.
Uderz w wyrośnięte ciasto pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Posmaruj go sosem pomidorowym.
Rozłóż na cieście (zachowując wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu) salami, pomidory i oliwki (odłóż trochę oliwek do dekoracji). Na wierzchu rozsyp starte sery.
Zwiń prostokąt w ciasną roladę, kończąc na wolnym brzegu. Odłóż jeszcze na 20 minut do dalszego wyrastania.
Posmaruj roladę z wierzchu rozkłóconym jajkiem i udekoruj plasterkami oliwek.
Ułóż roladę (łączeniem na spód) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut – aż rolada się zarumieni. Podawaj roladę, gdy lekko przestygnie, pokrojoną w plastry.