Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada à la pizza to włoski specjał w nietypowym wydaniu. Zamiast na charakterystyczne trójkąty kroi się go na plastry, które efektownie prezentują się na talerzu.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 161
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 20
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17370
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 161
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 20
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17370
Składniki
Pokrój suszone pomidory w paski, a odcedzone z zalewy oliwki na plasterki. Zetrzyj oba sery na grubych oczkach tarki i wymieszaj.
Rozkrusz drożdże do naczynia z cukrem i mlekiem podgrzanym do 37°C. Wymieszaj (do rozpuszczenia drożdży). Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do miski mąkę i sól. Dodaj zaczyn, jajko i oliwę z pomidorów. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go krótko (uważając, by się nie przypalił) na oliwie. Połącz z passatą pomidorową i ziołami. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.
Uderz w wyrośnięte ciasto pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Posmaruj go sosem pomidorowym.
Rozłóż na cieście (zachowując wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu) salami, pomidory i oliwki (odłóż trochę oliwek do dekoracji). Na wierzchu rozsyp starte sery.
Zwiń prostokąt w ciasną roladę, kończąc na wolnym brzegu. Odłóż jeszcze na 20 minut do dalszego wyrastania.
Posmaruj roladę z wierzchu rozkłóconym jajkiem i udekoruj plasterkami oliwek.
Ułóż roladę (łączeniem na spód) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut – aż rolada się zarumieni. Podawaj roladę, gdy lekko przestygnie, pokrojoną w plastry.