Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prostą i szybką w przygotowaniu roladę, która idealnie sprawdzi się na pożywną przekąskę, a także imprezową lub świąteczną przystawkę. Jej podstawę stanowi pieczony omlet z dodatkiem ugotowanych buraczków. Środek wypełnia puszysty serek twarogowy zmiksowany z natką pietruszki oraz kawałki wiejskich śledzi.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 72
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 486
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1874
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 72
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 486
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1874
Składniki
Zaczynamy od przygotowania omletu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Do rozdrabniacza dodajemy pokrojonego na kawałki ugotowanego buraka, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu powstania różowej masy. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu.
Różową masę buraczkową dodajemy do ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut. * Papier będzie idealnie przylegał do formy, jeśli wcześniej wysmarujemy ją masłem. ROZMIAR FORMY: 22 cm x 28 cm
Omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*. * Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania.
Serek twarogowy miksujemy z posiekaną natką pietruszki.
Ostudzony omlet smarujemy serkiem i układamy na nim pokrojone na mniejsze plastry śledzie, a następnie zawijamy. Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po chłodzeniu i odpowiednim stężeniu serka kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.
WSKAZÓWKI Śledzie możecie zastąpić także wędzonym pstrągiem lub łososiem. Do serka możecie dodać także chrzan oraz inne ulubione zioła. Świetnym dodatkiem do rolady będą też kawałki konserwowego ogórka.