Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co sprawia, że proste i tanie produkty mogą stać się elementami kulinarnego arcydzieła? Wystarczy kilka łatwych trików i sprytne zaprezentowanie potrawy na stole. Nie wierzysz? Zamiast zwykłej sałatki, niech na twoim stole zagości efektowna rolada burakowa, która zachwyci nawet wymagającą teściową. Będzie hitem rodzinnych spotkań.
Składniki
Buraki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po czym obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce. Możesz je też upiec, aby uzyskać bardziej esencjonalny smak. Marchewki i ziemniaka także ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach, po ostudzeniu obierz i zetrzyj jak buraki. Pamiętaj, aby buraki ugotować oddzielnie, ponieważ ich mocny kolor zabarwiłby inne warzywa. Jajka ugotuj na twardo, po czym obierz i odstaw. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę, a śledzie wymocz w wodzie (przez kilka godzin), aby pozbawić ich nadmiernie słonego smaku. Wymoczone śledzie osusz i pokrój w drobną kostkę. Dla wzmocnienia smaku i dodania chrupkości możesz dodać korniszony lub marynowane pieczarki.
Obrane jajka bardzo drobno poszatkuj lub zetrzyj na jarzynowej tarce i wymieszaj z majonezem i posiekaną cebulką. Dla podkręcenia smaku możesz dodać 1-2 łyżki serka kremowego bądź topionego lub trochę drobno startego żółtego sera. Wymieszaj składniki na pastę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Możesz dorzucić łyżkę posiekanego, świeżego koperku.
Na dużej desce wyłóż arkusz folii spożywczej. Możesz ułożyć dwa arkusze, które na siebie nachodzą. Wyłóż warstwę buraczków, równo rozprowadź i uformuj prostokąt. Następnie wyłóż warstwę marchewki (aby przykryć buraki), ziemniaka, po czym posyp solą i pieprzem. Na to wyłóż mieszankę jajek z majonezem i cebulką, a na końcu kawałki śledzi. Pomagając sobie folią ciasno zwiń roladę. Dla pewności możesz wzmocnić formę, zawijając rulon kolejną warstwą folii. Ułóż roladę w lodówce i zostaw na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmij gotową roladę z lodówki, ostrożnie odwiń folię i ułóż na talerzu. Wierzch dania udekoruj kleksami z majonezu i świeżą zieleniną lub zmieszanymi z majonezem drobno startymi marchewkami i buraczkami, które wyciśniesz za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc dekoracyjne wzorki. Rolada najlepiej smakuje schłodzona, podana samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.