Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada drożdżowa z pieczarkami, mięsem i warzywami.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Wykonanie farszu: Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wszystkie składniki mieszamy.
Wykonanie rolady drożdżowej: Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.
Z jednej części ciasta wałkujemy prostokątny placek o grubości kilku milimetrów (4-5 mm) Na placek wykładamy farsz i równo rozkładamy go na placku zostawiając po trzech brzegach placka margines 2 cm.
Zwijamy placek w roladę, końce zagniatamy pod spód. Z drugiego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o wymiarach zwiniętej rolady, nacinamy wałkiem i nakładamy na roladę zagniatając ładnie końce placka pod spód rolady.
Tak przygotowaną roladę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośniętą roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce piekarnika, grzałki dół/góra. Gdy rolada będzie ładnie zarumieniona, kończymy pieczenie.
Upieczoną roladę studzimy na kratce.
Smacznego!!!