Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada drożdżowa z pieczarkami.

Rolada drożdżowa z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1474 Ocena: 19410

Dodano:

Odsłon: 3958

Rolada drożdżowa z pieczarkami, mięsem i warzywami.

Składniki

  • ciasto drożdżowe
  • farsz
  • jajko do posmarowania
  • Ciasto:
  • mąka pszenna (typ 650) 70 dag
  • mleko 300 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 błyżeczka
  • Olej roślinny 8 łyżek
  • drożdże świeże 30 gram
  • jajko kurze 3 szt.
  • jajko 1 szt. do posmarowania
  • Farsz:
  • łopatka wieprzowa gotowana, zmielona 30 dag
  • cebula 1 szt.
  • pieczarki 6 szt.
  • papryka czerwona, słodka 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wszystkie składniki mieszamy.

  2. Wykonanie rolady drożdżowej:

    Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  4. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.

  5. Z jednej części ciasta wałkujemy prostokątny placek o grubości kilku milimetrów (4-5 mm) Na placek wykładamy farsz i równo rozkładamy go na placku zostawiając po trzech brzegach placka margines 2 cm.

  6. Zwijamy placek w roladę, końce zagniatamy pod spód. Z drugiego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o wymiarach zwiniętej rolady, nacinamy wałkiem i nakładamy na roladę zagniatając ładnie końce placka pod spód rolady.

  7. Tak przygotowaną roladę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

  8. Wyrośniętą roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  9. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce piekarnika, grzałki dół/góra. Gdy rolada będzie ładnie zarumieniona, kończymy pieczenie.

  10. Upieczoną roladę studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń