Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada schabowa z suszonymi owocami:

Rolada schabowa z suszonymi owocami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 3041

Dodano:

Odsłon: 1095

Rolada pieczona z dodatkiem boczku i suszonych owoców nie jest wcale sucha i świetnie nadaje się na przystawkę lub pokrojona w plastry na kanapki.

Składniki

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 15 dag boczku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 g smalcu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozkroić na cienki płat.
    Sól zmieszać z pieprzem i papryką i natrzeć mięso z obu stron. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Po tym czasie schab umieścić w głębokiej misce i zalać zimną wodą na godzinę by mięso "odsolić:"
    Osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Pesto rozrzedzić odrobiną oleju posmarować schab z jednej (wewnętrznej strony). Następnie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni słupki boczku oraz śliwki i morele. Ciasno zwinąć w rulon. Obwiązać sznurkiem.
    Zrumienić na rozgrzanym oleju a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pół kostki smalcu (ok. 100 g), 2 łyżki sosu sojowego, listek, ziele, 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki czerwonego wina ( u mnie domowe z ciemnych winogron).
    Piec pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach polewając od czasu do czasu schab wytworzonym płynem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń