Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz czegoś innego na przystawkę? A może znudziła ci się klasyczna deska serów i wędlin? Ta rolada serowa z mięsem mielonym będzie ciekawym urozmaiceniem. Świetnie smakuje na zimno, ale także na ciepło. Sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach, ale także na świąteczne kolacje. Nikt jednak nie broni krojenia jej na kanapki i zabierania do pracy na lunch. Z pewnością ta pozycja odgoni nudę codziennych śniadań.
blaszka do pieczenia, miska
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
Składniki
Przygotuj warstwę serową.
Do miski wbij jajka i roztrzep je z dodatkiem majonezu.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj go z mieszanką jajeczno-majonezową.
Blachę od piekarnika wyłóż grubą folią aluminiową lub folią przeznaczoną do pieczenia. Rozłóż na niej równomiernie masę serową. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Wyjmij warstwę serową i delikatnie zerwij folię. Odłóż na papier pergaminowy.
Przygotuj warstwę mięsną.
W misce wymieszaj mięso mielone ze wszystkimi przyprawami.
Mieszankę mięsną rozłóż na warstwie serowej, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni na jednym boku.
Zwiń wszystko bardzo ciasno w roladę, pomagając sobie papierem pergaminowym i uważając, by ser nie popękał.
Roladę owiń ciasno w papier pergaminowy, który na końcach zwiń na kształt cukierka. Następnie owiń ją w dwie warstwy folii aluminiowej.
Umieść roladę serową z mięsem mielonym na blaszce do pieczenia i wstaw ponownie do pieca na 90 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed zdjęciem zabezpieczeń.
Podawaj roladę na zimno, pokrojoną w plastry. Możesz ją także nieznacznie podgrzać.
Przechowuj danie w lodówce, w szczelnym woreczku strunowym.