Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada serowa z papryką lub innymi dodatkami smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska albo przegryzana kawałkiem świeżej bagietki. Przepięknie prezentuje się na stole, więc może stać się jego ozdobą w święta lub inne ważne uroczystości.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19956
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 511
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 570
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244108
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19956
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 511
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 570
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244108
Składniki
Przygotuj niewielki garnek z wodą. Podgrzej ją i zmniejsz moc palnika do minimum – tak, by woda pozostała bardzo gorąca, ale się nie gotowała. Umieść w wodzie ser w hermetycznym opakowaniu. Jeśli nie jest zapakowany oryginalnie, umieść całą kostkę w mocnym, szczelnie zamykanym woreczku przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Trzymaj ser w wodzie, aż całkowicie zmięknie. Potrwa to około 30 minut – w zależności od rodzaju sera.
Miękki ser wyjmij z opakowania i połóż na blacie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
W czasie, gdy ser będzie miękł, dopraw twarożek solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli uznasz, że twarożek jest zbyt suchy, by go rozsmarować, dodaj nieco jogurtu naturalnego. Połącz twarożek z pokrojoną w kosteczkę papryką.
Gotową masę rozprowadź równomiernie (pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu) po rozwałkowanym serze. Na twarożku ułóż warstwę rukoli (możesz zastąpić ją inną zieleniną, np. świeżą natką pietruszki, roszponką, listkami bazylii…). Zawiń dość ciasno roladę, owiń folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki.
Roladę serową z papryką podawaj pokrojoną w plastry. Wyjmij z lodówki tuż przed podaniem, by ser nie zdążył się ogrzać.