Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada serowa z papryką lub innymi dodatkami smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska albo przegryzana kawałkiem świeżej bagietki. Przepięknie prezentuje się na stole, więc może stać się jego ozdobą w święta lub inne ważne uroczystości.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj niewielki garnek z wodą. Podgrzej ją i zmniejsz moc palnika do minimum – tak, by woda pozostała bardzo gorąca, ale się nie gotowała. Umieść w wodzie ser w hermetycznym opakowaniu. Jeśli nie jest zapakowany oryginalnie, umieść całą kostkę w mocnym, szczelnie zamykanym woreczku przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Trzymaj ser w wodzie, aż całkowicie zmięknie. Potrwa to około 30 minut – w zależności od rodzaju sera.
Miękki ser wyjmij z opakowania i połóż na blacie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
W czasie, gdy ser będzie miękł, dopraw twarożek solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli uznasz, że twarożek jest zbyt suchy, by go rozsmarować, dodaj nieco jogurtu naturalnego. Połącz twarożek z pokrojoną w kosteczkę papryką.
Gotową masę rozprowadź równomiernie (pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu) po rozwałkowanym serze. Na twarożku ułóż warstwę rukoli (możesz zastąpić ją inną zieleniną, np. świeżą natką pietruszki, roszponką, listkami bazylii…). Zawiń dość ciasno roladę, owiń folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki.
Roladę serową z papryką podawaj pokrojoną w plastry. Wyjmij z lodówki tuż przed podaniem, by ser nie zdążył się ogrzać.