Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza rolada przygotowana prosto i smacznie. Rolada nadziewana mięsem mielonym z dodatkami. Wyszła bardzo smaczna, może być pyszną przekąską , dodatkiem do obiadu lub dodatkiem do pieczywa. Smakuje dobrze jak na ciepło tak i na zimno. Polecam
nóż, ręcznik papierowy, sznurek wędliniarski, naczynie żaroodporne, patelnia,
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 598
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8928
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 598
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8928
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Składniki
Boczek umyć, osuszyć . Na skórze zrobić nacięcia. Boczek natrzeć solą, pierzem mielonym oraz czosnkiem granulowanym i 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , a następnie podsmażyć do zeszklenia na maśle klarownym. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać podsmażoną cebulę, jajko, pozostałe 2 ząbki czosnku również przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę do mielonego. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rozłożyć na boczku, posypać posiekaną natką pietruszki, zwinąć w roladę i obwiązać grubym sznurkiem wędliniarskim. Całą roladę natłuścić olejem i po wierzchu natrzeć mielonym kminkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Gotową roladę przełożyć do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia w 200 stopniach przez około 50 minut. Gdy rolada się ładnie przyrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 90 minut. a najlepiej do miękkości . Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania lub smaczną wędlinkę na chlebek. Możliwości jest wiele , a rolada pyszna. Smacznego
Rolada przygotowana do pieczenia.