Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada z chleba tostowego

Rolada z chleba tostowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 218

Dodano:

Odsłon: 11912

Jeśli zostało Wam się parę kromek chleba tostowego proponuję zrobić tę roladę:) jest łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna, świetnie smakuje z sosem pomidorowym :)

Składniki

  • Chleb tostowy 9 kromek
  • Majonez
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • Boczek wędzony 100g
  • U mnie polędwica z indyka ok. 100g
  • Ser żółty lub mozzarella tarta 150-200g
  • Masło
  • Pietruszka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z chleba tostowego

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejnosci układamy kromki chleba tostowego, tak by przylegały jedna kromka do drugiej na folii spożywczej. Mocno je rozwałkujemy, tak by z wszystkich kromek wyszła nam jedna całość

  2. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż się ładnie przyrumieni. W międzyczasie kroimy polędwicę z indyka w kostkę, ogórki konserwowe w paski, ser ścieramy na tarce o mniejszych oczkach.

  3. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe zaczynamy tworzyć roladę:) chleb smarujemy 2-3 łyżkami majonezu, następnie dajemy po kolei wszystkie składniki...ser, boczek, ogórki konserwowe, polędwicę z indyka i kukurydzę.

  4. Mocno zawinąć roladę w folię spożywczą którą mamy na spodzie (można dodatkowo dołożyć folii by była mocniej ściśnięta), mocno pościskać by się " posklejało" . Odstawić na 30 min do lodówki ( im dłużej się będzie chłodzić tym lepiej będzie zwarta ).

  5. Po czasie leżakowania rolady w lodówce wyjmujemy ja, zdejmujemy folie, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ok 20g masła rozpuszczamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Całość smarujemy.

  6. Tak przygotowaną roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210-220 stopni, i pieczemy aż nam się ładnie wierzch podpiecze.

  7. Całość kroimy na mniejsze kawałki. Polewamy sosem pomidorowym:)

  8. Smacznego!:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń