Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z łososiem i szpinakiem świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Jest idealna do podania na lekką kolację i jako drugie śniadanie do pracy. Jej przygotowanie, łącznie z pieczeniem zajmie Ci zaledwie 30 minut. Jaki ser wybrać do rolady z łososiem i szpinakiem? Do rolady z łososiem i szpinakiem najlepiej wybrać śmietankowy serek. Kupując go w sklepie, zwróć uwagę na skład, im krótszy, tym lepszy. Omijaj produkty, w których na liście składników zobaczysz zagęstniki i stabilizatory. Pamiętaj również, aby serek wyjąć na co najmniej godzinę przed przyrządzeniem rolady, dzięki temu będzie się łatwiej rozsmarowywał. Czy mogę użyć mrożonego szpinaku do rolady? W roladzie doskonale sprawdzi się zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Nie ma potrzeby rozmrażać go przed podsmażaniem. Co więcej, jeśli sięgniesz po już rozdrobiony, możesz pominąć krok przygotowania związany z miksowaniem.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażaj na wolnym ogniu do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie odstaw do wystudzenia, po czym przełóż do blendera i zmiksuj.
Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj szpinak i przyprawy, całość dokładnie wymieszaj. Następnie do masy szpinakowej delikatnie wmieszaj białka, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotową masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównaj z wierzchu. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15-18 minut.
Po wyjęciu z pieca rozsmaruj na powierzchni ciasta ser i poukładaj plastry łososia. Przełóż całość wraz z papierem do pieczenia na deskę kuchenną i zwiń, poczynając od dłuższego brzegu, bardzo ciasno w roladę.
Gdy rolada wystygnie pokrój ją na kawałki.