Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z pieczarkami z tego przepisu wychodzi aromatyczna i bardzo smaczna, idealna zarówno na stół świąteczny, jak i codzienny. Jeśli preferujesz dania mięsne, z powodzeniem możesz dorzucić do farszu kawałki gotowanego fileta z kurczaka. Z kolei cukiniowe ciasto z rolady możesz również wykorzystać jako bazę do pizzy lub zapiekanki.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 117
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 844
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 508
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 508
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 117
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 844
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 508
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 508
Składniki
Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej, posól, wymieszaj i odłóż na sitko, aby nadmiar soku spłynął. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej na małych oczkach. Po 15 minutach odciśnij cukinię z płynu i włóż do miski. Dodaj cebulę, wbij 3 żółtka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dopraw solą i czarnym pieprzem, a dla podkręcenia smaku możesz dodać trochę posiekanego koperku. Wymieszaj dokładnie masę. Ubij 4 białka (jedno żółtko zostaw na później) na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą cukiniową.
Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 200°C na 30-35 minut (aż skórka się zarumieni). Po upieczeniu wyjmij bazę do ostudzenia.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, a po chwili dorzuć pieczarki i mieszając przesmażaj, aż grzyby puszczą sok, który nieco odparuje. Dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem. Pozostaw farsz do ostudzenia na kilkanaście minut, po czym dodaj starty ser i wymieszaj.
Rozłóż grzybowe nadzienie na cukiniowe ciasto i ciasno zwiń roladę. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut (200°C), aż rolada ładnie się zarumieni. Roladę z pieczarkami podawaj na ciepło, bezpośrednio z piekarnika lub pokrojoną w plastry zimną przekąskę.