Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne przyjęcie lub domówkę. W farszu do rosołków znajdziesz zmielone mięso i warzywa z rosołu, które tworzą kremowe i bogate w smaku nadzienie. Jeśli przed przybyciem gości masz mało czasu, przygotuj bardziej pracochłonny farsz dzień wcześniej i zostaw go na noc w lodówce. Samo upieczenie rosołków zajmie ci kilka chwil.
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 182
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 212
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 224
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 182
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 212
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 224
Składniki
Jeśli masz ugotowany wcześniej rosół, z którego zostało mięso i warzywa, połowa pracy za tobą. W przeciwnym wypadku użyj np. udek kurczaka i kaczki, obranych marchewek, pietruszek, selera i kawałka pora. Wrzuć składniki do szybkowaru, dodaj obranego ziemniaka, 2 liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości mięsa.
Ugotowane mięso oddziel od kości i obierz ze skóry i razem z warzywami (bez pora) pokrój na mniejsze kawałki. Zmiel składniki w maszynce do mięsa lub po pokrojeniu zmiel w malakserze. Ważne, aby uzyskać gęsty farsz. Obierz cebulkę, drobno posiekaj i podsmaż, aż stanie się złocista. Dodaj do farszu. Następnie do warzyw i mięsa dołóż koncentrat pomidorowy, musztardę oraz sól i czarny pieprz. Wymieszaj całość, aby składniki dobrze się połączyły. Dla większej zwartości farszu możesz dodać bułkę tartą.
Rozłóż arkusze ciasta francuskiego, posmaruj je farszem, zwiń w ruloniki i ostrym nożem ponacinaj paszteciki, aby nabrały kształtu kwadratów. Każdy rosołek posmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyjmij paszteciki i od razu podawaj. Świetnie smakują na ciepło, ale też jako zimna przekąska.