Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22232
Dodano: 04.02.2009
Odsłon: 5675
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozprowadzić w 2 filiżankach letniej wody wymieszanej z filiżanką mleka. Połączyć z 10 dag mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2. Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z resztą mleka, masłem, cukrem i solą. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dosypać resztę mąki, wyrobić ciasto. Połączyć z pianą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Ponownie odstawić na 45 minut. 3. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor. 4. Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je w roztopionym maśle lub w samej śmietanie. Czas przygotowania: 45 minut 1 porcja: 679 kcal
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

lara1908 17 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
to sa oladi,oladki,owszem-typowo rosyjskie danie;p0 Kto głosował? | Odpowiedz