Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Róże ziemniaczane to w gruncie rzeczy rodzaj frytek, podanych jednak w niezwykle efektowny sposób. Cieniutko pokrojone ziemniaki uformowane w kształt kwiatowych pączków przepięknie prezentują się na stole i z pewnością będą miłym zaskoczeniem dla gości. Ziemniaczane roże możesz przygotować do mięsnego posiłku, ale dzięki dodatkowi boczku sprawdzą się także jako samodzielna przekąska. Dopraw je wedle uznania. Idealne składniki na domową mieszankę przyprawową to cząber, majeranek, kolendra, czosnek, papryka słodka i wędzona, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sól. Możesz też posłużyć się gotową przyprawą do ziemniaków.
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 684
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1448
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 684
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1448
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój na bardzo cienkie (nie grubsze niż 2-3 mm) plastry. Najwygodniej ci będzie zrobić to z użyciem mandoliny.
Rozłóż plastry boczku na desce. Na każdym z plastrów poukładaj ziemniaczane plasterki – jeden na drugim na zakładkę – tak, by pasek, który powstanie z ziemniaków, był o około 1-1,5 cm szerszy niż pasek boczku.
Z użyciem silikonowego pędzelka posmaruj ziemniaki olejem. Oprósz mieszanką przyprawową. Plastry boczku ostrożnie zwiń w roladki i włóż je do lekko natłuszczonej formy na 12 muffinek (możesz też użyć ramekinów).
Wstaw ziemniaczane róże do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Gorące danie oprósz startym na tarce o drobnych oczkach serem i posiekanym koperkiem.