Do góry

Przekąski Przepis na:

rozgrzewający krem marchewkowy z awokado

rozgrzewający krem marchewkowy z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2566

Dodano:

Odsłon: 544

Marchewkowa paćka. Pyszna. Zdrowa. Poprawiająca nastrój /chili -hura!/. I koloryt skóry - jak się wybiorę na słoneczny spacer /niech żyje karoten!/.

Składniki

  • 5 sporych marchwi /moje ważyły około 500 g/
  • 100 ml mleka sojowego /użyłam waniliowego/
  • 1/2 małego awokado
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki chili /pieprzu kajeńskiego/
  • 2-3 szczypty świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 gwiazdy anyżu
  • garść rodzynek
  • pestki dyni
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na bok.

    Marchew gotuję ze szczyptą soli i anyżem. Do miękkości. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do misy blendera. Awokado obieram i kroję na mniejsze części. Dodaję do marchwi. Zalewam mlekiem sojowym i miodem. Dodaję przyprawy. Miksuję wszystko na gładką masę. Przekładam do garnka i podgrzewam. Dodaję rodzynki i mieszam z masą. Gdy marchew się podgrzeje /miałam ochotę na gorącą/, przekładam do miski. Posypuję pestkami dyni, ścieram odrobinę gałki muszkatołowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń