Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdrowy i pożywny lunch. Tortilla jest daniem lubianym przez wszystkich – od najmłodszych po seniorów. To ciekawy sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety. Tortillę można także szybko i łatwo zmodyfikować, dodając ulubiony sos – czy to czosnkowy, czy to chili lub majonezowy.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1816
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8378
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 763
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253550
Polecam.
Odsłon: 1466
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1816
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8378
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 763
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253550
Polecam.
Odsłon: 1466
Składniki
Przygotuj kurczaka. Mięso umyj i osusz. Natrzyj je pieprzem, solą, chili i majerankiem. Usmaż go na małej ilości oleju na złoty kolor.
Kurczaka pokrój w małe paseczki i przełóż do miski. Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kurczaka razem z mixem sałat i kukurydzą. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj.
Każdy placek tortilli podziel na trzy równe trójkąty. Zwilż je lekko wodą i podgrzewaj na patelni z każdej strony przez kilkadziesiąt sekund, aby się zrumieniły. Gdy będą jeszcze miękkie, z każdego trójkąta zwiń rożek i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Aby lepiej trzymały kształt, możesz spiąć brzegi (przynajmniej na czas studzenia) wykałaczką.
Do każdego z rożków włóż porcję przygotowanej wcześniej sałatki. Aby ładnie je wyeksponować, układaj je ciasno na półmisku lub w niezbyt głębokiej miseczce. Rożki z tortilli możesz podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym lub ziołowym.