Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc kojarzy się z jajkami i kolorami. Nie ma lepszego pomysłu, niż połączyć je razem i stworzyć różowe jajka – pięknie wyglądające przekąski o wyjątkowym smaku. Połączenie żółtek i koziego sera jest niebanalne, proste, ale wyjątkowo aromatyczne i przepyszne. Kremowości dodaje majonez, a musztarda zapewnia nutę pikanterii. Z pewnością tak przygotowane jajka pierwsze znikną z wielkanocnego stołu.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek. W dużym garnku umieść buraka pokrojonego na ćwiartki, wodę, ocet i sól. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Ostudź. Do otrzymanego wywaru włóż jajka i odstaw całość na ok. godzinę do lodówki.
Po tym czasie jajka wyjmij i podziel wzdłuż na pół. Białka odłóż na bok, a żółtka umieść w misie malaksera lub robota kuchennego.
Do żółtek dodaj majonez, ser, musztardę, sól i pieprz. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij po gwiazdce do otworów w białku jajek. Różowe jajka wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp przekąskę czerwoną papryką i siekanym szczypiorkiem.