Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dokładnie takie, jakie robiła moja mama.
Robimy farsz: W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i gdy wystygną przecieramy je przez tarkę lub maszynkę. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy lekko ostrygnie łączymy z ziemniakami i bryndzą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (powinno być pikantne). Całość mieszamy na jednolitą masę.
Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkiem i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki
Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min, odcedzamy.
Podajemy podsmażone na maśle ze skwarkami lub ze śmietaną.
Smacznego :)
Pyszne i sycące pierogi z mięsnym farszem. Nieco pracochłonne ale warto poświ...
Odsłon: 31664
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 86
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 140
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 93
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 86
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 140
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 93
Składniki
Robimy farsz: W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i gdy wystygną przecieramy je przez tarkę lub maszynkę. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy lekko ostrygnie łączymy z ziemniakami i bryndzą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (powinno być pikantne). Całość mieszamy na jednolitą masę.
Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkiem i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki
Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min, odcedzamy.
Podajemy podsmażone na maśle ze skwarkami lub ze śmietaną.
Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Mielony boczek z szynkowaru
Przekąski
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Przekąski
ZAPIEKANE SZPARAGI Z SEREM I SZYNKĄ
Przekąski
TABBOULEH - Libańska pełna smaku i chrupkości prosta sałatka/przystawka.
Mielony boczek z szynkowaru
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 48
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym to bardzo smaczna, prosta i szybka prze...
Odsłon: 104