Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba z warzywami, po grecku.

Ryba z warzywami, po grecku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18892

Dodano:

Odsłon: 1491

Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw.

Składniki

  • polędwica z dorsza 08,kg
  • marchew 4 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • por 10 cm
  • seler 1 mały
  • cebula 2 szt.
  • pomidory krojone 1 puszka
  • Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz cytrynowy
  • papryka mielona słodka 3 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • mąka pszenna
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące.

  2. Smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz.

  3. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę.

  4. Na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku.

  5. Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy. W garnku układamy warstwę warzyw, ryby, krojonych pomidorów z puszki, i tak układamy do wyczerpania składników. Wszystko dusimy 10 minut. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i zakańczamy duszenie. Garnek z duszoną rybą w warzywach, przykrywamy i niech stygnie, ostudzone warzywa z rybą przekładamy do szklanego naczynia i przykryte wstawiamy do lodówki.


  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń