Ryż z mango
Składniki
- cebula
- czerwona papryka
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- mango
- 2 dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kumin
- kolendra
- po szczypcie cynamonu ,kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- sól
- łyżka masła
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 300 g ryżu basmati
Składniki
- cebula
- czerwona papryka
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- mango
- 2 dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kumin
- kolendra
- po szczypcie cynamonu ,kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- sól
- łyżka masła
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 300 g ryżu basmati

Etapy przygotowania
Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki. Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę. Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę przypraw , krótko smażyłem. Dodałem paprykę , marchewkę i migdały , oprószyłem solą i smażyłem ok. 5 minut. Dodałem ugotowany ryż , chwilę podgrzewałem. Cukinię poddusiłem 3 minuty na maśle , dodałem do ryżu , wymieszałem . Patelnie zdjąłem z ognia , do ryżu dodałem mango , 1 łyżeczkę soku z cytryny , cebulkę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki , delikatnie wymieszałem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 525
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 277
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 525
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 277



Składniki
- cebula
- czerwona papryka
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- mango
- 2 dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kumin
- kolendra
- po szczypcie cynamonu ,kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- sól
- łyżka masła
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 300 g ryżu basmati
Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki. Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę. Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę przypraw , krótko smażyłem. Dodałem paprykę , marchewkę i migdały , oprószyłem solą i smażyłem ok. 5 minut. Dodałem ugotowany ryż , chwilę podgrzewałem. Cukinię poddusiłem 3 minuty na maśle , dodałem do ryżu , wymieszałem . Patelnie zdjąłem z ognia , do ryżu dodałem mango , 1 łyżeczkę soku z cytryny , cebulkę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki , delikatnie wymieszałem.
Bardzo apetyczne danie.
Świetne i przepyszne połączenie - moje smaki :)