Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiew dalekiego wschodu nad Wisłą! Orientalne, inspirujące, przepyszne. Polecam każdemu, kto lubi od czasu do czasu zasmakować w oryginalnej kuchni orientalnej.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22486
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14776
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4574
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43915
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22486
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14776
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4574
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43915
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Składniki
Przygotuj farsz: makaron zalej gorącą wodą, odstaw na 5-10 minut. Gdy będzie miękki, osącz na sitku, pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce. Korzeń pietruszki oskrob, drobno posiekaj. Dymki ze szczypiorem oraz łodygi selera drobniutko pokrój. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce. Kolendrę posiekaj, ogórka wraz ze skórką pokrój w słupki.
W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż czosnek, imbir, pietruszkę i dymki; smaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj wieprzowinę i seler, smaż kolejne 3 minuty, aż mięso ładnie zbrązowieje. Dodaj marchew, kolendrę, ogórek, sosy przyprawowe, cukier i makaron. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aż farsz całkiem wystygnie.
Krążki papieru ryżowego zwilż przegotowaną letnią wodą za pomocą łyżeczki, pędzelka lub gąbki. Ciasto powinno być tylko lekko wilgotne!
Na dolnej połowie każdego krążka ułóż 1,5 łyżki nadzienia. Zawiń do środka 2 przeciwległe brzegi, całość zwiń w ciasny rulon. Przygotowane sajgonki odłóż na 15 minut.
W głębokim garnku rozgrzej olej, ostrożnie wkładaj po 3-4 sajgonki, smaż na złoty kolor (ok. 10 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku; podawaj natychmiast.