Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki (spring rolls) z ryżem i krewetkami

Sajgonki (spring rolls) z ryżem i krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 2154

Dodano:

Odsłon: 212

Moja propozycja na kolację... sajgonki z ryżem, krewetkami, awokado, papryką i mixem sałat. Spring rollsy to idealna propozycja na coś szybkiego do zjedzenia. Trochę zabawy z moczeniem papieru i zawijaniem, ale w efekcie macie super jedzonko, które Wam polecam, a dodatki to już totalna dowolność, zatem kto nie jadł, niech spróbuje. U mnie wersja poniżej:

Składniki

  • 20 małych płatów papieru ryżowego lub 10 dużych
  • 20 oczyszczonych i obranych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/3 szklanki ryżu do sushi (może być inny, ale ten się dobrze klei)
  • niepełna szklanka wody (ok. 3/4)
  • pół małego awokado
  • trochę sałaty lub rukoli
  • do krewetek: sól, pieprz, sok z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, odrobina masła lub oliwy, odrobina białego wina
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sajgonki (spring rolls) z ryżem i krewetkami

Przygotowanie

  1. Krewetki wrzucić na patelnię na gorący tłuszcz, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć i podlać winem, jeszcze minuta na patelni i gotowe. Krewetki wyjąć na talerz, sos zostawić.

    Ryż ugotować do miękkości (ok. 20 minut), można dodać troszkę octu ryżowego, a po ugotowaniu wlać do ryżu również sos z patelni z krewetek. Całość wymieszać i wystudzić.

    Paprykę i awokado pokroić na cienkie paski.

    Każdy płat papieru ryżowego moczyć osobno w zimnej wodzie wylanej np. na talerz, trwa to chwilę. Następnie nałożyć nie niego trochę ryżu, rukoli, papryki, awokado i dwie krewetki. Zwinąć w roladę. Ja miałam małe płaty, więc dawałam po dwa płaty. Najpierw owinęłam farsz w jeden, potem w drugi.

    Gotowe sajgonki podawać z sosami, u mnie sojowy.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń