Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki czyli tradycyjna potrawa azjatycka, u mnie w spolszczonej wersji, z kurczakiem i chińskimi warzywami.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4448
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12064
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6858
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5629
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4448
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12064
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6858
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5629
Składniki
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie pokroiłam mięso w drobną kostkę i przyprawiłam dość obficie przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzałam ok. 2 łyżki oleju i wrzuciłam mięso. Gdy się ładnie przyrumieniło dodałam mrożone warzywa. Mięso smażyłam razem z warzywami przez ok. 3 minuty, po czym polałam wszystko sosem sojowym i smażyłam aż warzywa i mięso były mięciutkie. Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Według tej instrukcji należało moczyć razem po 2 arkusze papieru ryżowego. Gdy zmiękł należało ułożyć go na ściereczce, nałożyć na środek farsz i zwinąć w rulonik, zawijając brzegi do środka. Tak też postąpiłam i przygotowałam w ten sposób 10 sajgonek. W garnku rozgrzałam sporą ilość tłuszczu, jak do głębokiego smażenia. Na gorący olej włożyłam przygotowane sajgonki i smażyłam je kilka minut aż się ładnie zarumieniły ze wszystkich stron. Usmażone sajgonki wyłożyłam na talerz. Najlepiej podawać je na ciepło ze słodko - ostrym sosem.