Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie sajgonki z chińskiej knajpki są lepsze, ale warto spróbować samemu choć raz.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4558
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29499
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18995
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 840
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4558
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29499
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 195
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18995
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 840
Składniki
Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.
Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.
Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.
Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.
Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.