Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie sajgonki z chińskiej knajpki są lepsze, ale warto spróbować samemu choć raz.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 994
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 994
Składniki
Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.
Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.
Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.
Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.
Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.