Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3760
Dodano: 06.09.2009
Odsłon: 9266
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.
Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.
Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.
Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.
Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

usiala 07 września 2009Zgłoś do usunięcia
fajne ,napewno smaczne :)pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz