Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była tak ciężka jak wszystkie mięsne dania, które są serwowane w pierwszej kolejności. Ma ona wnieść lekki smak warzyw, a także wprowadzić świeżość na talerzu. Od razu na myśl przychodzą nam takie warzywa jak: pomidorki koktajlowe, papryka, cebula, ale zastanawiamy się, z czym je zestawić, aby było pysznie i niebanalnie. Postawmy zatem na śródziemnomorską sałatkę z halloumi i serem feta (opcjonalnie). Będzie równie przepyszna z samym halloumi, ale feta nada słoności sałatce. Jeżeli jeszcze nie znasz tego cypryjskiego sera, jakim jest halloumi, to koniecznie się z nim zapoznaj, bo jest cudownym rozwiązaniem na grilla, a szczególnie wykwintnie smakuje, gdy jest lekko podpieczony. Niebo od pierwszego kęsa! I warto zrównoważyć swoją dietę o wysokobiałkowe produkty, a także spożywanie sezonowych warzyw, które posiadają niezbędne składniki odżywcze, tak znaczące dla naszego zdrowia. Smacznego!
nóż, deska do krojenia, patelnia
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4133
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 255
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13365
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2652
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4133
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 255
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13365
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2652
Składniki
Zacznij od umycia wszystkich warzyw. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na grube plasterki, czerwoną cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w większe kostki. Warzywa przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, oregano i chili.
Rozpakuj dwa mniejsze opakowania halloumi. Pokrój halloumi na kilka plastrów ok. 0,5 cm. Rozłóż na patelni grillowej lub podsmaż na zwykłej patelni z odrobiną oleju. Na patelnię dodaj również cukinię w większych kostkach, aby się zarumieniła. Dopraw szczyptą soli. Obracaj ją, aby nie była przesmażona. Usmażone halloumi i podpieczoną cukinię dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczkę i połącz ze wszystkimi składnika. Będzie to bardzo sycąca i bogata w białko sałatka. Smacznego!