Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była tak ciężka jak wszystkie mięsne dania, które są serwowane w pierwszej kolejności. Ma ona wnieść lekki smak warzyw, a także wprowadzić świeżość na talerzu. Od razu na myśl przychodzą nam takie warzywa jak: pomidorki koktajlowe, papryka, cebula, ale zastanawiamy się, z czym je zestawić, aby było pysznie i niebanalnie. Postawmy zatem na śródziemnomorską sałatkę z halloumi i serem feta (opcjonalnie). Będzie równie przepyszna z samym halloumi, ale feta nada słoności sałatce. Jeżeli jeszcze nie znasz tego cypryjskiego sera, jakim jest halloumi, to koniecznie się z nim zapoznaj, bo jest cudownym rozwiązaniem na grilla, a szczególnie wykwintnie smakuje, gdy jest lekko podpieczony. Niebo od pierwszego kęsa! I warto zrównoważyć swoją dietę o wysokobiałkowe produkty, a także spożywanie sezonowych warzyw, które posiadają niezbędne składniki odżywcze, tak znaczące dla naszego zdrowia. Smacznego!
nóż, deska do krojenia, patelnia
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Zacznij od umycia wszystkich warzyw. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na grube plasterki, czerwoną cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w większe kostki. Warzywa przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, oregano i chili.
Rozpakuj dwa mniejsze opakowania halloumi. Pokrój halloumi na kilka plastrów ok. 0,5 cm. Rozłóż na patelni grillowej lub podsmaż na zwykłej patelni z odrobiną oleju. Na patelnię dodaj również cukinię w większych kostkach, aby się zarumieniła. Dopraw szczyptą soli. Obracaj ją, aby nie była przesmażona. Usmażone halloumi i podpieczoną cukinię dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczkę i połącz ze wszystkimi składnika. Będzie to bardzo sycąca i bogata w białko sałatka. Smacznego!