Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była tak ciężka jak wszystkie mięsne dania, które są serwowane w pierwszej kolejności. Ma ona wnieść lekki smak warzyw, a także wprowadzić świeżość na talerzu. Od razu na myśl przychodzą nam takie warzywa jak: pomidorki koktajlowe, papryka, cebula, ale zastanawiamy się, z czym je zestawić, aby było pysznie i niebanalnie. Postawmy zatem na śródziemnomorską sałatkę z halloumi i serem feta (opcjonalnie). Będzie równie przepyszna z samym halloumi, ale feta nada słoności sałatce. Jeżeli jeszcze nie znasz tego cypryjskiego sera, jakim jest halloumi, to koniecznie się z nim zapoznaj, bo jest cudownym rozwiązaniem na grilla, a szczególnie wykwintnie smakuje, gdy jest lekko podpieczony. Niebo od pierwszego kęsa! I warto zrównoważyć swoją dietę o wysokobiałkowe produkty, a także spożywanie sezonowych warzyw, które posiadają niezbędne składniki odżywcze, tak znaczące dla naszego zdrowia. Smacznego!
nóż, deska do krojenia, patelnia
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15953
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 107
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 432
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 283
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 87
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 475
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15953
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 107
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 432
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 283
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 87
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 475
Składniki
Zacznij od umycia wszystkich warzyw. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na grube plasterki, czerwoną cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w większe kostki. Warzywa przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, oregano i chili.
Rozpakuj dwa mniejsze opakowania halloumi. Pokrój halloumi na kilka plastrów ok. 0,5 cm. Rozłóż na patelni grillowej lub podsmaż na zwykłej patelni z odrobiną oleju. Na patelnię dodaj również cukinię w większych kostkach, aby się zarumieniła. Dopraw szczyptą soli. Obracaj ją, aby nie była przesmażona. Usmażone halloumi i podpieczoną cukinię dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczkę i połącz ze wszystkimi składnika. Będzie to bardzo sycąca i bogata w białko sałatka. Smacznego!