Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była tak ciężka jak wszystkie mięsne dania, które są serwowane w pierwszej kolejności. Ma ona wnieść lekki smak warzyw, a także wprowadzić świeżość na talerzu. Od razu na myśl przychodzą nam takie warzywa jak: pomidorki koktajlowe, papryka, cebula, ale zastanawiamy się, z czym je zestawić, aby było pysznie i niebanalnie. Postawmy zatem na śródziemnomorską sałatkę z halloumi i serem feta (opcjonalnie). Będzie równie przepyszna z samym halloumi, ale feta nada słoności sałatce. Jeżeli jeszcze nie znasz tego cypryjskiego sera, jakim jest halloumi, to koniecznie się z nim zapoznaj, bo jest cudownym rozwiązaniem na grilla, a szczególnie wykwintnie smakuje, gdy jest lekko podpieczony. Niebo od pierwszego kęsa! I warto zrównoważyć swoją dietę o wysokobiałkowe produkty, a także spożywanie sezonowych warzyw, które posiadają niezbędne składniki odżywcze, tak znaczące dla naszego zdrowia. Smacznego!
nóż, deska do krojenia, patelnia
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Zacznij od umycia wszystkich warzyw. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ogórek na grube plasterki, czerwoną cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w większe kostki. Warzywa przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, oregano i chili.
Rozpakuj dwa mniejsze opakowania halloumi. Pokrój halloumi na kilka plastrów ok. 0,5 cm. Rozłóż na patelni grillowej lub podsmaż na zwykłej patelni z odrobiną oleju. Na patelnię dodaj również cukinię w większych kostkach, aby się zarumieniła. Dopraw szczyptą soli. Obracaj ją, aby nie była przesmażona. Usmażone halloumi i podpieczoną cukinię dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczkę i połącz ze wszystkimi składnika. Będzie to bardzo sycąca i bogata w białko sałatka. Smacznego!