Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantna sałatka z bulgur i gruszki. Miodowo-imbirowa. I do tego jedna z moich ulubionych mieszanek przypraw - garam masala. Trochę pikantna, trochę rozgrzewająca. Kojarzy się ze słońcem. I może trochę ze świętami.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 438
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 104
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 438
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 104
Składniki
Bulgur zalewam wrzątkiem, solę /ok. 200-220 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Rodzynki zalewam miodem pitnym /do przykrycia/ i podgrzewam na małym ogniu. Mieszam z bulgurem. Podgrzewam. Wyłączam palnik i studzę.
Orzechy i pestki dyni siekam i prażę na suchej patelni. Odstawiam na bok. Wyjadam gniazdo nasienne gruszki. Pozostałą część /razem ze skórką/ kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Imbir ścieram na drobnej tarce. Mieszam z miodem i łączę z pokrojoną gruszką. Przestudzony bulgur polewam olejem rydzowym. Chili drobno siekam /dodaję z pestkami, ale dla zmniejszenia ostrości można je pominąć/. Mieszam. Dodaję gruszkę, chili, garam masalę i podprażone wcześniej orzechy i pestki. Łączę wszystko. Solę trochę. Na koniec mieszam z płatkami nagietka.