Do góry

Przekąski Przepis na:

Salceson drobiowo wieprzowy.

Salceson drobiowo wieprzowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24431

Dodano:

Odsłon: 557

Salceson zrobiony z golonek indyka, ćwiartek z kurczaka, wieprzowego serca i mięsa z wieprzowej golonki.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z golonek indyka 1 kg
  • mięso z golonki wieprzowej 1 kg (bez skóry)
  • serca wieprzowe 2 szt.
  • mięso z 3 ćwiartek kurczaka 1 kg
  • skórki z ćwiartek kurczaka i indyczych golonek
  • Przyprawy:
  • peklosól 18 g/kg
  • pieprz czarny 3 g/kg
  • kminek mielony 4 g/kg
  • czosnek 5 g/kg
  • wywar z gotowania mięs 300 ml
  • Liść laurowy do gotowania mięs
  • Ziele angielskie do gotowania mięs
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Salceson drobiowo wieprzowy.

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Mięsa peklujemy na sucho 4 dni. Mięsa z drobiu w oddzielnym pojemniku.


    Mięso z wieprzowej golonki.

  2. Mięsa z drobiu.

  3. Wieprzowe serca.

  4. Wykonanie:

    Na początek gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim mięso z drobiu i skórki do ich miękkości, około 30 minut.

  5. Ugotowane mięso ze skórkami wyjmujemy a do wywaru wkładamy mięso z golonki wieprzowej i serca. Gotujemy do ich miękkości, tak około 60-90 minut. Ugotowane mięsa studzimy. Ostudzone skórki mielimy przez drobne sitko, mięsa z golonek i serca kroimy w większą kostkę. Pokrojone mięsa wraz ze zmielonymi skórkami dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dodajemy suche przyprawy oraz wywar z gotowania mięs i dobrze wyrabiamy farsz.

  6. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę o śr.100 -120 mm, poliamidową i ścisło ją zawiązujemy.

  7. Parzymy od 100-120 minut w temp. 75-80 stopni Celsjusza.

  8. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń