Do góry

Przekąski Przepis na:

Salceson z morszczuka i warzyw.

Salceson z morszczuka i warzyw.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25501

Dodano:

Odsłon: 10461

Bardzo smaczna przystawka. Salceson kroimy w grubsze plastry, pryskamy cytryną i czujemy smak. Polecam.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Salceson z morszczuka i warzyw.

Przygotowanie

  1. Obraną marchew, pietruszkę i połowę papryki z 1 liściem laurowym i 4 ziarnami ziela angielskiego gotujemy do miękkości. Wywar zlewamy do szklanki, marchew, pietruszkę i paprykę studzimy. Ostudzone kroimy w większą kostkę. Rozmrożony, opłukany filet odciskamy z wody, kroimy w większe kawałki 4 x 4 cm, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, drobno pokrojony koper i natkę pietruszki, zielony groszek i kukurydzę. Mieszamy składniki, przyprawiamy solą i pieprzami do smaku.

  2. W między czasie gotujemy jajka na twardo. Moczymy w ciepłej wodzie 50 cm osłonki poliamidowej, zawiązujemy jeden koniec. Zagotowujemy wywar z warzyw,zalewamy nim żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy i ostudzoną wlewamy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy osłonkę farszem wciskając równo w pionie ugotowane jajka, zawiązujemy koniec osłonki, robimy pętelkę. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 60 minut.

  3. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut, wieszamy na kiju. Ostudzoną wkładamy do lodówki w prasce lub pionowo wieszamy. W lodówce chłodzimy minimum kilka godzin.

  4. Gotowy salceson kroimy w plastry i podajemy z plasterkami cytryny.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 grudnia 2017 Zabieram. Mariolko - Twoje pomysły POWALAJĄ. Super przepis. Dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 grudnia 2017 Super:)Zrobię jak tylko kupię agar bo fajna przystawka:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń