Do góry

Przekąski Przepis na:

schab musztardowy gotowany

schab musztardowy gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 7087

schab marynowany w musztardzie z przyprawami i gotowany w mleku, pyszny do kanapek oraz do obiadu polany dowolnym sosem, zdrowy, naturalny i bez konserwantów

Składniki

  • 800 gram schabu
  • 3 łyzki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 litr mleka
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. schab oczyścić z błonek

  2. z musztardy, soli, ziół prowansalskich, majeranku, pieprzu i oleju sporządzić marynatę

  3. marynatą natrzeć mięso i przykryte w pudełku lub salaterce odstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin

  4. po upływie tego czasu zagotować mleko z liśćmi laurowymi i ziarnami angielskimi (nie dodajemy soli)

  5. do wrzącego mleka dajemy mięso (marynaty nie usuwamy) i gotujemy godzinę na wolnym ogniu pod przykrywką; schab powinie być przykryty całkowicie (można dodać wody)

  6. po godzinie gotowania mięso zostawiamy w garnku do całkowitego wystudzenia

  7. następnie wyjmujemy mięso i osuszamy

  8. schab krojony na cienkie plasterki używamy jako wędlinę do kanapek, można również wykorzystać go jako danie obiadowe - wtedy kroimy grubsze plastry i polewamy dowolnym sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń