Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 2959

Potrawa z kuchni lidla wg Paskala

Składniki

  • 8 kawałków schabu w plastrach, a jeszcze lepiej kasslera
  • 8 kromek pszennego chleba
  • 100 g startego ementalera
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • po pęczku posiekanej pietruszki i bazylii ( opcjonalnie)
  • sól i pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Kromki chleba opiekamy w tosterze.

  2. 2.Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli 600 ml mleka i energicznie mieszamy. Kiedy beszamel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Solimy i pieprzymy.

  3. 3. Kawałki mięsa grillujemy na patelni do grillowania. Solimy i pieprzymy.

  4. 4.Opieczony chleb smarujemy z wierzchu beszamelem, na niego układamy kawałek mięsa, które zakrywamy znowu beszamelem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym ementalerem. Zapiekamy w piekarniku przez 15 - 20 minut w temp 180 stopni z termoobiegiem.

  5. Ps 1. Autor potrawy proponuje po zapieczeniu polać tosty rozpuszczonym masłem wymieszanym z pietruszką i bazylią.
    Ps 2. Potrawa nadaje się do jedzenia na ciepło jak i na zimno, a najlepiej na zakończenie imprezy, kiedy goście sami nie wiedzą co chcą.
    Ps 3. Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/product/Schab-na-chlebie-zapiekany-pod-beszamelem

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://kuchnialidla.pl/product/Schab-na-chlebie-zapiekany-pod-beszamelem

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń