Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 451 Ocena: 2771

Dodano:

Odsłon: 1001

Schab dobrze przyprawiony przyprawami i czosnkiem, nafaszerowany suszonymi śliwkami, lekko słodki. Idealny na obiad i na kanapki.

Składniki

  • 1kg schabu
  • 100g suszonych śliwek
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony ze śliwką

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wycięłam białe błonki. Ostrym spiczastym nożem zrobiłam w środku schabu nacięcie na wylot. W powstałą dziurę upchałam jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem i obsypałam solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Natarłam nim mięso. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam mięso przykryte folią aluminiową przez godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 20 minut piekłam je bez przykrycia. Schab jako, że miał służyć za wędlinę, to pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku, a następnie wyjęłam go z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Wtedy lepiej się kroi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń