Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2829

Dodano:

Odsłon: 4055

Nie tylko na kanapkę, ale także jako przystawka :)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie suszonych moreli
  • Marynata:
  • 100 ml białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 płaska łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

Przygotowanie

  1. Schab myję i osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele.
    Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.
    Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę.
    Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń