Do góry

Przekąski Przepis na:

Ser żółty panierowany

Ser żółty panierowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48623

Dodano:

Odsłon: 34007

Uwielbiam ser żółty w takim wydaniu. Przepis prosty, jedzonko smaczne.

Składniki

  • ser żółty 500g (twardy)
  • do panierowania: jajko 2 szt, sól, pieprz czarny mielony, słodka czerwona papryka w proszku 2 łyżeczki, bułka tarta
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wbić na talerz, dodać sól i pieprz, roztrzepać za pomocą widelca. Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z papryką w proszku.

    Ser żółty pokroić w plasterki o grubości 5 mm, panierować w jajku i bułce tartej. Przy każdym kawałku czynność panierowania powtórzyć tzw. podwójne panierowanie, aby zapobiec wypłynięciu sera na zewnątrz w czasie pieczenia.
    Opanierowany serek smażyć na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia bułki tartej. U mnie trwa to dosłownie chwilkę. Upieczony ser osączyć z nadmiaru tłuszczu, przy pomocy ręcznika papierowego.
    Gotowe!

    Uwaga: Ser smakuje fantastycznie z surówką ze świeżego mango: https://smaker.pl/przepis-surowka-z-mango,106994.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń