Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To taka moja wariacja na temat połączenia białego sera z warzywami ;) Muszę przyznać, że całkiem smaczna ;)
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 78
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 53
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 78
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 53
Składniki
Pomidory usmażyć na 25 g masła, doprawić cukrami, pieprzem, ostudzić, przetrzeć przez sito. Szpinak usmażyć na 25 g masła z dodatkiem ząbka czosnku. Zmiksować. Krakersy zmiksować na miał i połączyć z 50 grami stopionego masła. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia, potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ugotowane buraczki zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem do smaku. Cześć żelatyny zmiksować z pomidorami, a drugą połowę z buraczkami. Na dno szklanek przelewamy pomidory i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Następnie układamy warstwę krakersów i sera połączonego z maślanką, pieprzem i sokiem z cytryny. Kolejną warstwę stanowi zmiksowany szpinak.
Na wierzch przekładamy zmiksowane z dodatkiem żelatyny buraczki. Całość możemy udekorować kiełkami rzodkiewki. "Sernik" najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!