Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna do pracy lub dziecku do szkoły na drugie śniadanie.
stolnica, wałek , blaszka do pieczenia, miseczka, garnek
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 515
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 158
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 515
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 158
Składniki
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać . Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki , trochę mleka, wymieszać , pozostawić aż zaczną rosnąć. 1 żółtko , 1 jajko ubić z 2 łyżkami cukru, dodać mleko. rosnące drożdże, szczyptę soli, mąkę, wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować , pociąć na 4 paski . Na każdym pasku układać porcję utartego sera.
Zlepić ciasto i lekko kręcąc uformować wałek.
Zakręcić jak na obwarzanek.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak postępować aż do wyczerpania składników. Pozostawić około 10 minut do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko , posmarować i posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.