Do góry

Przekąski Przepis na:

Serowe racuchy drożdżowe

Serowe racuchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4761

Dodano:

Odsłon: 1579

Tradycyjne racuchy z dodatkiem sera to pulchne, smaczne placuszki ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 580 g Lubię
  • mleko 500 ml
  • cukier drobny 4 łyżki
  • drożdże świeże 100 g Lubię
  • ser biały naturalny z wiaderka 500 g
  • jaja 4 szt
  • Dodatki :
  • serek mascarpone 125 g
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • konfitura malinowa 1 szt
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z częścią cukru i pozostawić do rozpuszczenia. W tym czasie jaja zmiksować z pozostałym cukrem. Następnie do drożdży dodać kilka łyżek maki i ciepłego mleka, wymieszać i gotowy zaczyn odstawić na kilka minut. Potem do zaczynu dodać pozostałe mleko i mąkę i przelać jaja. Wyrobić ciasto drożdżowe. Na końcu do ciasta dołożyć ser i jeszcze raz wszystko ze sobą połączyć. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Serek wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem.

  2. Racuchy smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z serkiem i konfiturą lub w dowolnej kombinacji.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń