Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedni kochają a drudzy nienawidzą ekstraktu z drożdży. Taka jest natura tego smarowidła. Dlatego też jeśli nie znamy jego smaku, lepiej ostrożnie dodajmy go do tego przepisu. Jest bardzo zdrowy , bo zawiera witaminy z grupy B, ale powtarzam, z umiarem. Ja pozwoliłam sobie być odważna i posmarowałam sobie dość obficie placek.
Blacha do pieczenia, tarka, nóż
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 72
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 119
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 72
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 119
Składniki
Rozwijamy ciasto francuskie na formie do pieczenia. Słoik z ekstraktem z drożdży wkładamy do gorącej wody, aby był bardziej elastyczny i aby nie użyć go za dużo.
Na zdjęciu widać, że warstwa ekstraktu jest dość gruba, ale ja polecam tylko porobić ścieżki na na cieście dość cienkie i nie rozsmarowywać na całej powierzchni. Ja lubię ekstrakt z drożdży, dlatego użyłam go więcej. Na warstwę ekstraktu sypiemy starty na tarce ser. To wszystko dzieje się na połowie tylko płachty ciasta.
Powierzchnię z serem i ekstraktem przykrywamy drugą połową ciasta.
Kroimy na prostokąty lub kwadraty
Skręcamy delikatnie i układamy w odstępach. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 15-20 minut na pozycji góra -dol aż ciasto się zrumieni. Doskonale do pracy,na imprezę, do zjedzenia między posiłkami.