Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedni kochają a drudzy nienawidzą ekstraktu z drożdży. Taka jest natura tego smarowidła. Dlatego też jeśli nie znamy jego smaku, lepiej ostrożnie dodajmy go do tego przepisu. Jest bardzo zdrowy , bo zawiera witaminy z grupy B, ale powtarzam, z umiarem. Ja pozwoliłam sobie być odważna i posmarowałam sobie dość obficie placek.
Blacha do pieczenia, tarka, nóż
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Rozwijamy ciasto francuskie na formie do pieczenia. Słoik z ekstraktem z drożdży wkładamy do gorącej wody, aby był bardziej elastyczny i aby nie użyć go za dużo.
Na zdjęciu widać, że warstwa ekstraktu jest dość gruba, ale ja polecam tylko porobić ścieżki na na cieście dość cienkie i nie rozsmarowywać na całej powierzchni. Ja lubię ekstrakt z drożdży, dlatego użyłam go więcej. Na warstwę ekstraktu sypiemy starty na tarce ser. To wszystko dzieje się na połowie tylko płachty ciasta.
Powierzchnię z serem i ekstraktem przykrywamy drugą połową ciasta.
Kroimy na prostokąty lub kwadraty
Skręcamy delikatnie i układamy w odstępach. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 15-20 minut na pozycji góra -dol aż ciasto się zrumieni. Doskonale do pracy,na imprezę, do zjedzenia między posiłkami.