Do góry

Przekąski Przepis na:

Skórki arbuza kiszone

Skórki arbuza kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 430 Ocena: 5723

Dodano:

Odsłon: 494

Skórki arbuza zawsze pozostają jako odpad po przygotowaniu różnych napojów, sałatek czy tak zwyczajnie, po rodzinnym jedzeniu arbuza. Są grube i wciąż dość atrakcyjne, choć mało słodkie i dlatego większość ludzi je wyrzuca. Ale przecież szkoda marnować takie dobro! Płacimy za nie, kupując arbuza na wagę… Można z tych skórek zrobić rodzaj słodkiej konfitury czy cykaty do keksa (o czym może napiszę innym razem) albo można je zakisić. Zupełnie tak samo, jak ogórki małosolne, w dodatku – z dość podobnym skutkiem. Bardzo ładnie wyglądają w słoiku takie zielonkawo-różowe skrawki. Kiszone skórki arbuza to jest świetny przykład kuchni “zero waste”, czyli bez wyrzucania, bez resztek, bez śmieci.

Składniki

  • skórki arbuza pozostałe po innych potrawach – ile masz
  • podstawowe przyprawy – korzeń chrzanu, ząbki czosnku, łodygi i kwiaty kopru ogrodowego
  • opcjonalnie – inne wybrane przyprawy – u mnie spora gałązka estragonu
  • sól kamienna w ilości łyżki, czyli 24-30 gramów na każdy litr wody (zimnej z kranu, najlepiej odstanej)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Skórki arbuza kiszone

Przygotowanie

  1. Przed dzieleniem i krojeniem koniecznie umyj arbuza. Jeśli to jest arbuz bio-eko i takie tam, to nie trzeba zdejmować ciemnozielonej skórki. Mój arbuz był całkiem zwyczajny, bo nie miałam dostępu do lepszego. A jak się nie ma, co się lubi. to się lubi, co się ma. Nie dajmy się zwariować. Arbuz okazał się pyszny! Tyle tylko, że przed kiszeniem skórek postanowiłam zdjąć tę ciemnozieloną warstwę, tak na wszelki wypadek. To zresztą ułatwia późniejsze podjadanie, bo zielona skórka jest twarda i nie zawsze da się ją pogryźć, więc lepiej po prostu zdjąć i przeznaczyć na kompost.

  2. Zielono-różowe kawałki umieść w słoiku wraz z paskami korzenia chrzanu, czosnkiem i koprem. Ja dołożyłam jeszcze sporą gałązkę estragonu, który daje lekko ostry i lekko anyżkowy smak. Moim zdaniem – idealny do arbuza!

  3. Zawartość słoja zalej solanką przygotowaną z soli i zimnej wody w podanych wcześniej proporcjach. Na litrowy słoik powinno wystarczyć mniej więcej pół litra solanki.

  4. Skórki arbuza powinny się kisić przez 3-7 dni – wtedy są najsmaczniejsze. Im dłużej się kiszą, tym stają się kwaśniejsze, co nie znaczy, że gorsze.

  5. Kiszone skórki arbuza to fajna przekąska sama w sobie, jak ogórki małosolne. To też atrakcyjny składnik sałatek i zup. W zupach zwłaszcza dobrze sprawdzają się te mocno ukiszone skórki arbuza.

  6. Do czego jeszcze się nadają? Nie wiem, trzeba próbować, bo to otwarte pole dla wyobraźni każdego z nas. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 sierpnia Od lat kisze skórki arbuza, ale na slodko.

https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-marynowane-skorki-arbuza,182197,konhambos.html

Musze kiedys wypróbowac Twoja wytrawna wersje.
Ja tez idcinam zielona skórke, nawet z eko, gdyz jest zbyt twarda w porównaniu do reszty miazszu .
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń