Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Przygotowuje się je na dziesiątki sposobów. Jeśli jesteś zwolennikiem słodko-kwaśnych wariantów, koniecznie wypróbuj w tym roku przepis na aromatyczne śledzie cytrynowe. Użyj cytryn z ekologicznej uprawy. Włożysz je do słoików wraz ze skórką, więc nie powinna zawierać toksycznych konserwantów.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 145
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1849
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14554
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19616
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 145
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1849
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14554
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19616
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Pozostaw je w wodzie do czasu, aż osiągną pożądany smak. Wodę co pół godziny wymieniaj na świeżą. Czas moczenia filetów zależy od stopnia ich nasolenia. Przy każdej wymianie wody sprawdzaj, czy są już odpowiednio słone. Przy ostatnim moczeniu zanurz je w mleku, dzięki czemu będą delikatniejsze. Wymoczone śledzi osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na nieduże kawałki.
Umyj cytryny. Jedną pokrój na cienkie plasterki. Z drugiej otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Zioła posiekaj lub pozostaw w całości.
Zmiksuj sok z cytryny, otartą z niej skórkę, olej i miód – tak, by powstał jednolity sos.
Wyparz dwa jednakowe słoiki o łącznej pojemności około 800 ml. Na dno każdego włóż listek laurowy i ziarno ziela angielskiego. Ułóż w słoikach kawałki śledzi, przekładając je plasterkami cytryny, grubo zmielonym pieprzem i cebulą. Tak przygotowane zalej sosem cytrynowym. Zakręć słoiki, potrząśnij nimi i odstaw na dwa dni do lodówki.