Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Przygotowuje się je na dziesiątki sposobów. Jeśli jesteś zwolennikiem słodko-kwaśnych wariantów, koniecznie wypróbuj w tym roku przepis na aromatyczne śledzie cytrynowe. Użyj cytryn z ekologicznej uprawy. Włożysz je do słoików wraz ze skórką, więc nie powinna zawierać toksycznych konserwantów.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Pozostaw je w wodzie do czasu, aż osiągną pożądany smak. Wodę co pół godziny wymieniaj na świeżą. Czas moczenia filetów zależy od stopnia ich nasolenia. Przy każdej wymianie wody sprawdzaj, czy są już odpowiednio słone. Przy ostatnim moczeniu zanurz je w mleku, dzięki czemu będą delikatniejsze. Wymoczone śledzi osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na nieduże kawałki.
Umyj cytryny. Jedną pokrój na cienkie plasterki. Z drugiej otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Zioła posiekaj lub pozostaw w całości.
Zmiksuj sok z cytryny, otartą z niej skórkę, olej i miód – tak, by powstał jednolity sos.
Wyparz dwa jednakowe słoiki o łącznej pojemności około 800 ml. Na dno każdego włóż listek laurowy i ziarno ziela angielskiego. Ułóż w słoikach kawałki śledzi, przekładając je plasterkami cytryny, grubo zmielonym pieprzem i cebulą. Tak przygotowane zalej sosem cytrynowym. Zakręć słoiki, potrząśnij nimi i odstaw na dwa dni do lodówki.