Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 501

Dodano:

Odsłon: 3175

Śledzie w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową – doskonałe zarówno na co dzień, jak i na święta (z powodzeniem mogą być przystawką na wigilijnym stole).

Składniki

  • 600 g - filetów śledziowych
  • ½ szklanki - mleka do namoczenia
  • ½ szklanki - oleju lnianego
  • 3 - cebule
  • 2 - cytryny
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • 2 - goździki
  • 1 łyżeczka - cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki - suszonego imbiru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.

  2. Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.

  3. Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń