Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową – doskonałe zarówno na co dzień, jak i na święta (z powodzeniem mogą być przystawką na wigilijnym stole).
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10229
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11564
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 565
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10229
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1162
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11564
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 565
Składniki
Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.
Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.
Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.