Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie domowe

Śledzie domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16583

Dodano:

Odsłon: 4202

Przepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking".

Składniki

  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 gałązki koperku, same listki
  • Zalewa : 400 ml wody
  • 250ml cukru pudru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.

    Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
    ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.

    Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellapi 11 kwietnia 2017 śledzie podobno to nie ryba :), ale smakują chyba każdemu w Twoim wykonaniu na pewno będą nowością na naszym stole :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń