Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli planujesz jeść postne posiłki przed Wielkanocą, już dziś możesz przygotować bardzo proste śledzie na Wielki Piątek. Potrzebujesz do nich – oprócz filetów rybnych – dokładnie trzech składników (cebuli, cytryny i oleju) oraz trochę przypraw. Takie śledzie z powodzeniem mogą znaleźć się także na świątecznym stole. Wówczas przed podaniem udekoruj je świeżą zieleniną, na przykład gałązkami koperku.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Mocz przez około 2 godziny – do czasu, aż osiągną pożądany smak (czyli będą tak słone, jak lubisz). Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą.
Wymoczone śledzie pokrój filety śledziowe na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój cebulę – w kostkę albo w piórka (wedle uznania).
Przygotuj wyparzone słoiki albo inne pojemniki o łącznej pojemności około 800 ml. Ułóż w naczyniach warstwami cebulę i kawałki śledzi. Co pewien czas dodawaj przyprawy – pieprz, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe. Całość zalej sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie olejem.
Zakręć słoiki (lub przykryj inne pojemniki) i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie będą gotowe do konsumpcji. Możesz przechowywać je w lodówce nawet kilka tygodni.