Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli planujesz jeść postne posiłki przed Wielkanocą, już dziś możesz przygotować bardzo proste śledzie na Wielki Piątek. Potrzebujesz do nich – oprócz filetów rybnych – dokładnie trzech składników (cebuli, cytryny i oleju) oraz trochę przypraw. Takie śledzie z powodzeniem mogą znaleźć się także na świątecznym stole. Wówczas przed podaniem udekoruj je świeżą zieleniną, na przykład gałązkami koperku.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 856
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3720
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 856
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3720
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Mocz przez około 2 godziny – do czasu, aż osiągną pożądany smak (czyli będą tak słone, jak lubisz). Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą.
Wymoczone śledzie pokrój filety śledziowe na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój cebulę – w kostkę albo w piórka (wedle uznania).
Przygotuj wyparzone słoiki albo inne pojemniki o łącznej pojemności około 800 ml. Ułóż w naczyniach warstwami cebulę i kawałki śledzi. Co pewien czas dodawaj przyprawy – pieprz, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe. Całość zalej sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie olejem.
Zakręć słoiki (lub przykryj inne pojemniki) i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie będą gotowe do konsumpcji. Możesz przechowywać je w lodówce nawet kilka tygodni.