Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po książęcu to staropolski przepis na chyba najpopularniejsze w naszym kraju ryby, które są pozycją obowiązkową na tradycyjnym, wigilijnym stole. Tutaj śledzie występują w towarzystwie kurek i jabłka, które także są skarbami naszego kraju. Słodko-kwaskowata zalewa łączy smaki w jedną całość, która zapadnie w pamięć wszystkich domowników. Pamiętaj więc zrobić podwójną porcję, bo jedna zniknie w oka mgnieniu.
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1569
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4762
Polecam.
Odsłon: 105
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7264
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1569
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4762
Polecam.
Odsłon: 105
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7264
Składniki
Śledzie opłucz pod wodą, dobrze osusz i pokrój w paseczki o grubości ok. 2-3 cm.
Grzyby dokładnie oczyść, w razie potrzeby przepłukując je w zimnej wodzie. Pozostaw do wyschnięcia.
W rondlu zagotuj sok jabłkowy, ocet, cukier, liście laurowe, pieprz, sól, jałowiec i oliwę z oliwek.
Szalotki obierz i pokrój je na pół, a następnie na piórka. Z jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój je w kostkę o boku ok. 2 cm.
Do gotującej się zalewy dodaj szalotkę, jabłko i grzyby. Gotuj całość przez 2-3 minuty. Zdejmij garnek z ognia.
Do czystych słoików włóż luźno śledzie do ok. ½ ich wysokości. Przełóż równomiernie do nich grzyby z cebulką i jabłkiem. Całość zalej zalewą, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
Słoiki zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw śledzie po książęcu do lodówki. Będą gotowe do spożycia po 2-3 dniach. Maksymalnie zużyj je w ciągu 2 tygodni.