Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 259
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 520
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 259
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 520
Składniki
Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku. Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona. Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły
Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.
Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika. Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę. Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.
Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach. Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt. Polecam również: Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką: http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/sledzie-w-doskonale-przyrzadzonej.html