Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 21453

Dla smakoszy śledzi pod każdą postacią pomysł w sam raz, przygotowując je nie spodziewałam się, że znikną tak szybko. Bardzo fajny pomysł na Wigilię, Boże Narodzenie, Sylwestra czy każdą inną okazję. Świetna zakąska! :)

Składniki

  • 4 płaty matiasów
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/5 szklanki octu 10%
  • Sól
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego kopru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Matiasy namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc, kilkakrotnie ją podmieniając.

    Na drugi dzień płaty odsączyłam i pokroiłam w 2 centymetrowe paseczki. Jeśli ktoś chce można pokroić na szersze kawałki

  2. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez ok. 30 sekund.

    Olej wymieszałam z octem, dodałam posiekany koper, ziele angielskie, majeranek, cebulę i posiekany w plasterki czosnek oraz odrobinę soli.

    Tak przygotowaną marynatą zalałam śledzie.

    Przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.

    Na drugi dzień śledzie były gotowe do zjedzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń