Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3788
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 106
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 167
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3788
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 106
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 167
Składniki
Matiasy moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. Podmieniłam wodę w tym czasie dwukrotnie. Odsączyłam z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 - 2 cm.
Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka.
W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie, wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę. Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków.
Notatki: * ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej * miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane, fajnie też smakowałyby te śledzie z marynowanymi pieczarkami * miałam słoiczek grzybków 330 ml * jeśli nie lubimy chrupkiej cebuli można ją wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie i koniecznie potem wystudzić