Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie smażone w zalewie octowej to wspaniała przystawka, która nie pozostawi nikogo obojętnym. Nie musisz ściśle trzymać się ilości składników marynaty, ponieważ każdy preferuje inny smak. Możesz jedynie przestrzegać zasady, że zalewa powinna zawierać 1/3 porcji octu i 2/3 wody. Ilość cukru zależy od twoich upodobań. Uważaj też z solą, aby śledzie nie wyszły za słone.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 56
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 56
Składniki
Wsyp mąkę na talerz i delikatnie obtocz każdy płat śledziowy z obydwu stron. Na gorącym oleju smaż filety na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Usmażone śledzie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cebulę i przyprawy, po czym zagotuj i odstaw.
Do czystych słoików wkładaj usmażone śledzie i zalej je przestudzoną marynatą wraz z cebulą i przyprawami. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Śledzie możesz też ułożyć w szklanym naczyniu z hermetycznym zamknięciem, zaląc zalewą i szczelnie zamknąć pokrywę. Pozwól śledziom marynować się przez całą noc, a drugiego dnia podawaj.