Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w galarecie

Śledzie w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 10158

Dodano:

Odsłon: 746

Świeże nie ustępują smakiem innym rybom. U mnie także na Święta!

Składniki

  • Śledzie: mała porcja 5 szt- na wiecej, trzeba proporcje podwoic
  • Warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler pół, cebula,
  • czosnek 2 ząbki, 2 grzybki suszone
  • cytryna
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz/ chili
  • Żelatyna
  • warzywa do dekoracji: marchewka z bulionu, groszek i kukurydza
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie doprowadziłam do postaci tuszek, ale jak ktoś chce, to można zrobić z nich płaty i nawet obrać je ze skóry.

    Zagotowałam obrane warzywa w osolonej i dopieprzonej wodzie, dodałam połowę natki pietruszki i jeden ząbek czosnku i suszone grzyby.

    Po pół godzinie, włożyłam opłukane śledzie i na bardzo małym ogniu ugotowałam je około 20 minut.

    Śledzie wyjęłam i ułożyłam w półmisku wysypanym groszkiem, kukurydzą, wyjęłam też marchewkę z bulionu i pokrojoną dodałam do półmiska.

    Wywar przecedziłam przez sitko, jeszcze raz podgrzałam, przecisnęłam do niego czosnek, dodałam natkę pietruszki i trochę startej skórki z cytryny. Wyłączyłam ogień. Wywar jeszcze raz przecedziłam, powinno być około pół litra, rozpuściłam w nim żelatynę - 3 łyżeczki na każde pół litra. I zalałam śledzie. Następnego dnia można się już delektować.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń