Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2164
Dodano: 15.02.2008
Odsłon: 3332
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Rozprawić się ze śledziami w sposób tradycyjny - namoczyć w zimnej wodzie co najmniej 2 -3 godziny, osuszyć, pokroić w romby (można skropić cytryną). Cebulę pokroić na talarki, trawę cytrynową zmiażdżyć szerokim nożem, obrać zdrewniałe wierzchnie łodyżki, a "serce" pokroić na cieniutkie plasterki.. Do oleju ryżowego (jeśli to możliwe użyć właśnie tego oleju) dodać curry, sos worcester, potłuczone w moździerzu ziele angielskie i kolorowy pieprz. Wymieszać do uzyskania konsystencji emulsji. W dużej misce ułożyć warstwę cebuli, na to warstwę śledzi i posypać trawą cytrynową, rodzynkami i pokrojonymi w paski śliwkami. Skropić olejem z przyprawami. Powtarzać czynność do wyczerpania składników - liść laurowy (ew. cytrynę) włożyć w którąś ze środkowych warstw - zalać resztą oleju. Jeśli zabraknie można dolać oleju już bez przypraw - śledzie mają być tylko przykryte aromatycznym olejem, a nie w nim pływać! Wierzch potrawy można oprószyć wiórkami kokosowymi - tylko dla smakoszy - nie każdy lubi takie połączenia smaków! Odstawić na co najmniej dobę w chłodne miejsce
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 10 czerwca 2008Zgłoś do usunięcia
Robiłam już śledzie z kiwi,ale a wiórkami ananasowymi?Spróbuję!0 Kto głosował? | Odpowiedz

maciejka 24 marca 2008Zgłoś do usunięcia
Przy śledziu w piernikach - ten przepis to przysłowiowa PESTKA...0 Kto głosował? | Odpowiedz