Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie boisz się śledzia na słodko?
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 1132
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 317
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 128
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 287
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 1132
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 317
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 128
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 287
Składniki
Rozprawić się ze śledziami w sposób tradycyjny - namoczyć w zimnej wodzie co najmniej 2 -3 godziny, osuszyć, pokroić w romby (można skropić cytryną). Cebulę pokroić na talarki, trawę cytrynową zmiażdżyć szerokim nożem, obrać zdrewniałe wierzchnie łodyżki, a "serce" pokroić na cieniutkie plasterki.. Do oleju ryżowego (jeśli to możliwe użyć właśnie tego oleju) dodać curry, sos worcester, potłuczone w moździerzu ziele angielskie i kolorowy pieprz. Wymieszać do uzyskania konsystencji emulsji. W dużej misce ułożyć warstwę cebuli, na to warstwę śledzi i posypać trawą cytrynową, rodzynkami i pokrojonymi w paski śliwkami. Skropić olejem z przyprawami. Powtarzać czynność do wyczerpania składników - liść laurowy (ew. cytrynę) włożyć w którąś ze środkowych warstw - zalać resztą oleju. Jeśli zabraknie można dolać oleju już bez przypraw - śledzie mają być tylko przykryte aromatycznym olejem, a nie w nim pływać! Wierzch potrawy można oprószyć wiórkami kokosowymi - tylko dla smakoszy - nie każdy lubi takie połączenia smaków! Odstawić na co najmniej dobę w chłodne miejsce