Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w piernikowo-winnym sosie:

Śledzie w piernikowo-winnym sosie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 4792

Dodano:

Odsłon: 1489

Zrobiłam je po raz pierwszy, ponieważ moja rodzina pyta zawsze czy będzie jakieś nowe danie. Zrobiłam już teraz by zaakceptowali bądź odrzucili. Smakowały wszystkim. Najlepsze po dwóch dniach.

Składniki

  • 3-4 płaty śledziowe
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
  • 2-3 domowe pierniki bez nadzienia i polewy
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli i czarnego pieprzu do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie w piernikowo-winnym sosie:

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczyć przez 2 godziny, zmieniając wodę.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na skośne, 2 cm kawałki.
    Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać miód i rodzynki.
    Chwilę smażyć na wolnym ogniu. Wlać czerwone wino, dodać pokruszone pierniczki i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając odparować nadmiar płynu.
    Na końcu wlać sok z cytryny. Doprawić solą czarnym pieprzem. Sos całkowicie przestudzić.
    Połączyć z pokrojonymi śledziami. Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić na 2 dni by się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń